19 Nisan 2024
Selülit Nedir? Nasıl Oluşur?

Selülit Nedir? Nasıl Oluşur?

Öncelikle selülit nedir? Sorusuna selülitin bir hastalık değil kozmetik bir sorun olduğunu söyleyerek başlamak gerekiyor. Selülit deri altında biriken yağların düzensiz veya aşırı birikmesi ile oluşan erkeklerde oluşabildiği gibi en çok bayanlarda gözüken bir dolaşım bozukluğudur.

Selülit Nedir? Nasıl Oluşur?

Öncelikle selülit nedir? Sorusuna selülitin bir hastalık değil kozmetik bir sorun olduğunu söyleyerek başlamak gerekiyor. Selülit deri altında biriken yağların düzensiz veya aşırı birikmesi ile oluşan erkeklerde oluşabildiği gibi en çok bayanlarda gözüken bir dolaşım bozukluğudur. En çok bayanlarda özellikle bacak, kol, kalça bölgelerinde oluşan selülit, derinin portakal kabuğu görünümünü almasına sebep olur. Daha teknik bir açıklama ile selülit, deri altındaki lenf ve kan dolaşımının bozulmasıyla yağ hücrelerinin küçük adacıklar halinde toplanması (fibrotik bağlar yağ hücrelerini hapseder) ve bağ dokusunun da bozulmasıyla portakal kabuğu gibi gözükmesine denir.

20 yaşından büyük bayanların %90’ında görülen selülit sorunu çoğu bayan için bir baş belasıdır. Selülitin birçok nedeni olmasına karşın en önemli nedenleri, genetik, hızlı kilo alıp verme, şişmanlık, hareketsizlik,varis oluşumu,dolaşım sisteminde sorunlar,inflamasyon,hipotiroid,kabızlık, yanlış beslenme, hormonal ve hormon ilaçlarıdır. Selülitin kilolu kadınlarda olduğu gibi genel bir kanı olsa da bu çok yanlıştır çünkü zayıf kadınlarda da selülit sorununa çok sık karşılaşılmaktadır.

Selülit genellikle bayanlarda ergenlik dönemi olan 15-18 yaşlarında başlar.

Selülit Nasıl Tedavi Edilir?

Zaten bir hastalık olmayan selülit insan sağlığı açısından tehlikeli bir durum değildir. Sadece estetik açısından kötü bir görünüm teşkil ettiğinden dolayı bir çok bayan estetiksel olarak anti selülit kremi veya farklı yollar ile selülitten kurtulmak ister.

Selülitlerin % 100 belirgin bir tedavisi yoktur. Tam anlamıyla selülitin sıfırlanması maalesef hiçbir tedaviyle mümkün olamamaktadır. Ancak selülit görünümün azaltılmasında ülkemizde ve dünyada uygulanan bazı yöntemler başlıca:

  1. Mezoterapi
  2. Radyo frekans
  3. Diyet (tuzsuz beslenme, şekerden karbonhidrattan ve yağdan uzak durmak)
  4. Egzersiz ve düzenli spor
  5. Alkol ve sigaradan uzak durmak
  6. Bol su tüketimi
  7. Bol sebze ve lifli gıdalar tüketmek
  8. Vücudumuzu sıkan her türlü kıyafetlerden uzak durmak
  9. Vücut bakım kremleri

Evde selülit tedavisinde; metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı, deri altı kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı, antioksidan özelliğe sahip, hücre arasındaki kolejinin artmasın yardımcı ve böylece vücuttaki ödemin ve toksin maddelerin dışarı atılmasını yardımcı selülit kremi kullanabilirsiniz.

Selülit Tedavisinde Beslenme

Selülit tedavisi alıyorsanız veya selülit oluşumunu önlemek istiyorsanız beslenme desteğine başvurmalısınız. Dengeli ve doğru bir beslenme size yardımcı olacaktır. Doğru beslenme ve diyet yanında mutlaka egzersiz yapmalısınız. Haftada en az üç gün yapacağınız 40-50 dakikalık yürüyüşler tedavinize fayda sağlayacaktır.Beslenme aşamasında yapmanız gerekenler;

  • Rafine şeker, tatlı ve şekerli gıdaların tüketimini azaltmalı,mümküse uzak durmalıyız. Bunların yerine meyve tercih edilmeli.
  • Alkol, sigara ve kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Fazla tuz tüketimi vücutta su tutumuna neden olur, bu da dolaşım sistemini ve toksin atımını olumsuz etkiler. Doğru miktarda tuz tüketilmelidir.
  • Doğru miktarda ve sağlıklı yağları tüketin. Vücutta oluşacak inflamasyonlar selülit oluşumuna neden olabildiğinden Omega-3 yağ asitleri inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.
  • C vitamini kollajen dokuya destek olur. Beslenmenize c vitamininden zengin besinler eklemelisiniz.
  • Bol sıvı tüketimi ile vücudunuzun sıvı dengesini korumalısınız.
  • Antioksidandan zengin bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Bunun için düzenli meyve sebze tüketiniz.
  • Yeşil çay ödem attırıcı etkisi ile tedavinize destek olacaktır. Günde iki kupadan fazla tüketmemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir